Groepsaccommodatie

Op zoek naar een Groepsaccommodatie in Nederland? Leuk! Groepsaccommodaties hebben immers vaak veel te bieden. Maar waar begin je? Met een grote groep zijn er altijd veel wensen. Met welk doel je ook een groepsaccommodatie wil huren, er zijn altijd standaard een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor een geslaagd verblijf. Op deze pagina geven we je een overzicht met informatie én tips.

 

 

 

1. Wat is een groepsaccommodatie?

Een groepsaccommodatie is een verblijfsaccommodatie voor gezelschappen vanaf 10 personen. De groepsaccommodatie valt onder de verblijfsrecreatie en wordt vaak kort gehuurd voor een weekend, midweek of week. Wij nemen als ondergrens 10 personen maar dat kan oplopen tot 20, 30, 40 of soms wel 200 personen. Een groepsaccommodatie heeft vaak minimaal één groepsruimte met eigen keuken. Daarnaast zijn er slaapkamers en (eigen) badkamers. Het valt onder de "self-catering" accommodaties, hetgeen betekent dat je in principe zelfverzorgend bent, zoals je ook gewend bent als je een vakantiehuisje boekt.

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert een hogere grens; "een accommodatie met tenminste 20 slaapplaatsen" en spreekt in haar definitie over het feit dat zo'n accommodatie ook gedeeld kan worden met anderen. Dit laatste is naar ons idee wat achterhaald. Juist het feit dat het gehuurde exclusief tot de beschikking staat tot de eigen familiegroep bijvoorbeeld, is van grote meerwaarde.

 

Waar men jaren geleden bij de term "groepsaccommodatie" vaak terecht kwam bij jeugdherbergen en grote kamphuizen met slaapzalen, heeft de tijd ook in deze branche niet stilgestaan. Tegenwoordig worden de meest prachtige groepshotels gebouwd, vaak met 2-persoons kamers met eigen badkamer. Ook zijn er steeds meer luxe faciliteiten aanwezig, zoals een sauna, sport & spel faciliteiten of een zwembad.

 

Voor de term groepsaccommodatie worden ook vaak de synoniemen; groepshuis, groepshotel of groot vakantiehuis gebruikt. 

 

 

 

 

Groepsaccommodatie in Overijssel

 

 

 

Groepsaccommodatie voor 36 personen

 

2. Betrouwbare boekingsplatformen en -sites voor groepsaccommodaties

Wat zijn betrouwbare boekingsplatformen en -sites voor groepsaccommodaties? Best een relevante vraag als je een huis wil boeken voor een groot gezelschap. Er is behoorlijk wat keuze op de markt, zowel op het gebied van de accommodaties zelf als partijen die dit overzichtelijk aanbieden aan de (potentiële) gast. We bieden je hierbij een overzicht van enkele van de grotere websites voor het boeken van een groepsaccommodatie. Vaak zijn ze al vele jaren actief én bieden ze de klant bepaalde zekerheden bij de boeking, zoals bij Groepen.nl de zgn. "Zekerheid en Garantie".

 

Groepen.nl logo

Groepen.nl

Opgericht in 1992 als het Centrum Voor Groepsaccommodaties (CVG) staat het bedrijf inmiddels bekend onder de naam Groepen.nl. Dit is de marktleider en richt zich specifiek op groepsaccommodaties en grote vakantiehuizen in Nederland en inmiddels ook in het buitenland. De site is gebruiksvriendelijk met veel foto's per accommodatie. Ook is het heel eenvoudig om online te boeken én kun je zelfs online een optie op een groepshuis nemen. Tevens heeft Groepen.nl een klantenservice die telefonisch bereikbaar is voor vragen. Op de site zijn van veel huizen reviews te vinden! Als extra bieden ze (tegen betaling) de al eerder genoemde "Zekerheid en Garantie" service aan waarmee je een stukje zekerheid krijgt over de (aan)betaling.

 

Natuurhuisje.nl logo

Natuurhuisje.nl

Ontstaan in 2009 en opgericht door de gebroeders Van Oerle is Natuurhuisje.nl ook al een lange tijd een vaste waarde als het gaat om het reserveren van een groepsaccommodatie. Zoals de naam al doet vermoeden richt deze site zich met name op vakantiehuizen middenin de natuur en op unieke locaties. Je vindt hier de meest uiteenlopende accommodaties; van blokhut tot omgebouwde bus en van vakantieboerderij tot zeer luxe huizen met eigen zwembad. Ook hier veel foto's van de huizen en naast vermelding van de gastbeoordelingen in sterren ook een score op het gebied van natuur. Wanneer je bij Natuurhuisje.nl een reservering maakt draag je bij aan (lokale) natuurprojecten.

 

Landal logo

Landal

De geschiedenis gaat ver terug en wel tot 1954 toen er gestart werd met de verhuur van vakantiehuizen op park Rabbit Hill. Eind jaren '90 ontstaat de naam Landal Greenparks. Het bedrijf groeit door overname van de verhuur voor Gran Dorado parken én vrijwel doorlopende ontwikkeling van nieuwe vakantieparken. In 2023 heeft Roompot het bedrijf Landal overgenomen, waarbij er is besloten dat de merknaam Landal blijft bestaan, waarbij de toevoeging "Greenparks" vervalt. Op de vakantieparken worden comfortabele (tot zeer luxe) groepsaccommodaties aangeboden, vaak voor 10, 12, 16 of 24 personen. Het grote voordeel van een park is natuurlijk dat er vaak véél faciliteiten zijn voor jong & oud, zoals een overdekt zwembad, bowling, restaurant etc.

 

Groepsaccommodatie op vakantiepark

 

3. Soorten groepsaccommodaties

Inmiddels hebben al verschillende omschrijvingen en definities de revue gepasseerd in de voorgaande teksten want er zijn veel verschillende soorten groepsaccommodaties. Er worden steeds weer nieuwe omschrijvingen bedacht, maar er zijn verschillende benamingen die voor de accommodaties vaak voorkomen. Hierbij noemen we er een aantal die vaak gebruikt worden:

 

  • Groepsaccommodatie: dit is eigenlijk de verzamelnaam en kan ook gebruikt worden voor een van de onderstaande benamingen
  • Vakantieboerderij: omdat er in Nederland veel accommodaties voor groepen zijn bij (actieve) boerderijen is dit een best veel voorkomende term, denk dan aan een huis vaak in het buitengebied met veel (buiten)ruimte en soms ook nog een actief boerenbedrijf op het erf. Synoniem hiervoor is ook de term "familieboerderij", "kampeerboerderij" of "groepsaccommodatie boerderij".
  • Groepshotel: we raken met zijn alleen steeds meer gewend aan luxe en comfort, dit is ook terug te vinden in de luxe groepsaccommodaties die gebouwd worden met vaak 2-persoons kamers met eigen badkamer, opgemaakte bedden en bijvoorbeeld wellness faciliteiten, dus de faciliteiten en comfort van een hotel, maar dan voor jouw groep is het groepshotel.
  • Kamphuis: het woord zegt het eigenlijk al, dit is de meer traditionele accommodatie geschikt voor een kamp met vaak nog slaapzalen en een basis niveau voor comfort, speciaal gericht op schoolkampen, uitjes van verenigingen en bijvoorbeeld scouting groepen.
  • Groepshuis: dit is een breed gebruikte term en zegt eigenlijk niet zoveel over het niveau van comfort, maar meer over het feit dat het een huis is geschikt voor grotere gezelschappen.

 

.